نهمین ماهواره برنامه لندست آمریکا به فضا پرتاب شد

آمریکا ماهواره دیگری از سری ماهوارههای سنجشی لندست (Landsat) را بهوسیله ماهوارهبر اطلس ۵ (Atlas V) به فضا پرتاب کرد. در این عملیات که روز دوشنبه ۲۷سپتامبر (۵مرداد) ساعت ۱۸:۱۲ بهوقت گرینویچ از پایگاه نیروی هوایی وندنبرگ (Vandenberg) در ایالت کالیفرنیا انجام شد، ماهواره لندست-۹ در فاصله حدود ۷۰۰ کیلومتری از سطح زمین قرار گرفت. اطلس ۵ در ماموریت مذکور همچنین حامل سه ماهواره کوچک تحقیق و توسعه و یک ماهواره کوچک علمی بود.
لندست قدیمیترین برنامه رصد زمین در جهان محسوب میشود که ناسا و سازمان زمینشناسی ایالات متحده (U.S. Geological Survey) بهطور مشترک آن را اپراتوری میکنند. اولین ماهواره این برنامه سال ۱۹۷۲ به فضا پرتاب شد و با احتساب این عملیات تاکنون ۸ ماهواره از این سری در مدار زمین قرار گرفته است. در میان سری ماهوارههای لندست، لندست-۶ در رسیدن به مدار شکست خورد.
لندست-۹ مانند لندست-۸ قادر است بهطور همزمان در چهار باند طیفی مرئی، یک باند طیفی مادون قرمز نزدیک و سه باند طیفی مادون قرمز موج کوتاه با قدرت تفکیک مکانی ۳۰ متر، یک باند پانکروماتیک (سیاه و سفید) با قدرت تفکیک مکانی ۱۵ متر و نیز دو باند حرارتی با قدرت تفکیک مکانی ۱۰۰ متر تصویربرداری کند.

لندست-۹ را شرکت آمریکایی نورثروپ گرومن (Northrop Grumman) ساخته است و با وزنی بالغبر ۲۸۰۰ کیلوگرم از باس ماهوارهای لئواستار-۳ (LEOStar-3) بهره میبرد. عمر طراحی این ماهواره ۵ سال است که با سوخترسانی به آن امکان فعالیت تا ۱۵ سال را خواهد داشت. طی عملیات یادشده دو ماهواره تحقیق و توسعه 2&CS 1 (سرواژه Cesium Satellite) متعلق به شرکت آمریکایی سزیماسترو (CesiumAstro)، ماهواره علمی CUTE (سرواژه Colorado Ultraviolet Transit Experiment) متعلق به دانشگاه کلرادو (University of Colorado) آمریکا و ماهواره تحقیق و توسعه CuPID (سرواژه Cusp Plasma Imaging Detector) متعلق به دانشگاه بوستون (Boston University) این کشور نیز در مدار زمین قرار گرفتند.
اطلس ۵ که در این ماموریت از آن استفاده شد، یک ماهوارهبر دو مرحلهای سوخت مایع است. این ماهوارهبر اولین ماموریت خود را در اوت۲۰۰۲ بهانجام رسانده و با احتساب عملیات مذکور تاکنون ۸۸ بار به فضا پرتاب شده است و فقط یک ماموریت ناموفق در کارنامه خود دارد. اطلس ۵ را شرکت آمریکایی یونایتد لانچ الاینس (United Launch Alliance) ساخته و طول کلی آن ۵۸.۳ متر است. ماهوارهبر مذکور با وزن ۵۹۰ تن قادر به حمل ۲۰ تن محموله به مدار لئو بوده و هزینه هر بار پرتاب آن در سال ۲۰۱۶ رقمی بین ۱۱۰ تا ۱۵۳ میلیون دلار اعلام شده است.