کشف آثاری از وجود طولانی مدت آب در گذشته مریخ

ناسا اعلام کرد اولین نمونههای سنگ مریخی جمعآوریشده توسط مریخنورد استقامت (Perseverance) نشان میدهد دهانه جزرو (Jezero) در گذشته بهطور بالقوه قابل سکونت و برای مدتی طولانی میزبان آب زیرزمینی بوده است. بهگفته دانشمندان، این نمونهها دارای ترکیبات بازالت هستند که ممکن است از گدازههای باستانی نشات گرفته باشند و اطلاعاتی درمورد زمانبندی تشکیل و از بین رفتن این دریاچه باستانی فراهم کنند.
محققان همچنین دریافتند درون نمونههای مذکور نمک وجود دارد که میتواند در اثر جریان یافتن آب یا بخار شدن آن بهوجود آمده باشد. این نمکهای معدنی ممکن است حبابهایی کوچک از آب باستانی مریخ را نیز در خود بهدام انداخته باشند که اگر چنین حبابهایی وجود داشته باشند، میتوانند مانند کپسولهای میکروسکوپی زمان عمل کرده و اطلاعاتی درمورد آبوهوای باستانی و سکونتپذیری مریخ فراهم آورند. فرضیه دانشمندان این است که این آب زیرزمینی از آبی که زمانی در دریاچه باستانی مریخ جاری بوده و از میان سنگها عبور کرده است، نشات میگیرد.
گفتنی است محل بعدی که استقامت از آن نمونهبرداری خواهد کرد، در فاصله ۶۵۶ فوتی منطقه سوث سیتا (South Síítah) قرار دارد، زیرا سنگهای این منطقه برعکس دهانه جزرو قدیمیتر بوده و زمانبندی بهتری از تشکیل بستر این دریاچه باستانی در اختیار دانشمندان قرار میدهند.
مریخنورد استقامت
ناسا توسعه ماموریت مریخی استقامت را از سال ۲۰۱۲ آغاز کرد و برای این منظور هزینهای در حدود ۲.۷ میلیارد دلار متحمل شده است. استقامت با کمک تیم مهندسان کاوشگر کنجکاوی (Curiosity) این سازمان ساخته شده و دارای ۶ چرخ آلومینیومی است که هر کدام از این چرخها ۲۰.۷ اینچ قطر دارند و نسخه پیشرفتهتر چرخهای کنجکاوی بهشمار میروند.
این کاوشگر مجهز به دوربینهای پیشرفتهای است و انتظار میرود طی ماموریتش تصاویر با وضوح بالایی را به زمین مخابره کند. همچنین طبق برنامهریزی مریخنورد مذکور قرار است حداقل ۲۰ لوله را پیش از پایان ماموریت خود پر کند که هر نمونه یک هسته استوانهای بهعرض ۱.۳ سانتیمتر و طول ۶ سانتیمتر است.
در همین رابطه بخوانید:
اولین تلاش مریخنورد استقامت ناسا برای نمونهبرداری از مریخ ناکام ماند