برخورد کاسینی به جو زحل، پایان یک ماموریت 20 ساله

0 1,424

سیروس برزو: سوخت کاسینی که ۱۲ سال مشغول گردش در مدار سیاره زحل یا کیوان بود سرانجام به پایان رسید. تا کنون هیچ کاوشگری اینقدر به زحل نزدیک نشده بود. نزدیکتر شدن کاسینی به دانشمندان ناسا امکان داد اطلاعات بیشتری از ساختار درونی این سیاره به دست آورند. زحل بعد از مشتری، دومین سیارهٔ بزرگ منظومه شمسی بشمار می رود. در سه ساعت آخر ماموریت پیش از “برخورد” روز جمعه، کلیه داده های جمع آوری شده با دور زدن حافظه دایمی کاوشگر مستقیما به زمین مخابره گردید.
این کاوشگر طی مأموریت، 294 بار به دور زحل چرخید  و 2.5 میلیون دستور را اجرا کرد، 360 بار موتورش برای اصلاح مسیر بکار افتاد  و توانست بیش از 453 هزار عکس به زمین مخابره کند . اطلاعات جمع آوری شده و ارسالی کاسینی بالغ بر 635 گیگابایت بود.آخرین داده های کاسینی به مدت 83 دقیقه پس از طی حدود یکهزار و پانصد میلیون کیلومتر در ساعت 7:55 صبح به آنتن 70 متری کانبرا در استرالیا رسید و بعد از آن، جریان مخابراتی کاسینی به طور ناگهانی متوقف شد. در این زمان بود که مسئولان مرکز هدایت  پرواز از جلوی نمایشگر های رایانه ای خود برخاستند و همراه با بیش از 1500 دانشمند، مهندس، مدیر در لحظات نهایی کاسینی با ایتن کاوشگر وداع کردند.
کاسینی در15 اکتبر سال 1997 به فضا پرتاب شد در ماه ژوئیه سال 2004 به سیاره زحل رسید. در ماه ژانویه سال بعد، یک بخش فرودی کاوشگر که توسط سازمان فضایی اروپا ساخته شده بود با چتر نجات به سطح تایتان ماه بزرگ زحل فرود آمد که تصاویر فوق العاده ای از سطح سنگلاخی آن که در اثر جاری شدن متان مایع صاف شده مخابره کرد.
بر اساس عکس و اطلاعات ارسالی این کاوشگر از انسلادوس قمر دیگر کیوان کارشناسان به این نتیجه رسیدند که قمر یخ زده کیوان، ممکن است بهترین نقطه در منظومه شمسی برای جستجوی آثار حیات باشد. کاسینی از میان فواره های آب که از اقیانوس زیر سطح یخی این قمر به فضا پرتاب می شد گذشته و از آن نمونه برداری کرد. تحلیل شیمیایی این نمونه ها قویا حاکی از این بود که بستر انسلادوس حاوی فواره های آب داغی است که می تواند محل رشد و نمو ارگانیسم ها باشد. کاسینی به دنبال نشانه های قطعی ملکول هیدروژن در فواره های انسلادوس بود که یافت شد.
این کاوشگر در طول ۱۳ سالی که در مدار کیوان بوده از قوه جاذبه تایتان، یکی دیگر از اقمار کیوان، برای اصلاح مسیر و قرار گرفتن در موقعیت های تازه برای مطالعه سیاره و حلقه های شگفت انگیزش استفاده کرده است. این شیوه باعث شده کاسینی انرژی زیادی ذخیره کند.


با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=4642
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها