بازیگران فضایی در پنجاه و دومین نمایشگاه هوافضایی پاریس (لبورژه)
محمد امین آهنگری: نمایشگاه هوایی پاریس که به عنوان قدیمیترین نمایشگاه هوایی جهان از سال ۱۹۰۹ تا کنون برگزار میشود را میتوان به عنوان برجستهترین نمایشگاه بینالمللی در نوع خود دانست. برجستهترین ویژگی این نمایشگاه تنوع بسیار بالای کشورهای شرکت کننده به ویژه کشورهای صاحب فناوری و صنعتی دانست که به جرئت میتوان گفت حتی در نمایشگاههای بسیار معتبری مانند برلین چنین تنوعی به چشم نمیخورد. برجستهترین شرکت کننده پس از کشور میزبان، ایالات متحده آمریکا بود که تقریباً یک سالن کامل را به پاویلون خود اختصاص داده بود، کشور کوچک لوگزامبورگ را نیز شاید بتوان یکی از پدیدههای نمایشگاه هوافضای پاریس دانست. این کشور کوچک که مهد چند شرکت بزرگ فضایی است، اخیراً توجهات خود را در به این حوزه بیشتر کرده است و در هر دو بعد علمی و اقتصادی به سرعت در حال رشد است که نمود آن در نمایشگاه اخیر با حضور پر تعداد شرکتهای نوظهور و قدرتمند لوگزامبورگی در پاویون نسبتاً بزرگ این کشور مشاهده شد. این کشور به موضوع معدنکاری در فضا نگاه ویژهای دارد و اخیراً برای شرکتهایی که در حوزههای فضایی اقدام به فعالیت میکنند تسهیلات ویژهای قائل شده است.
از سویی دیگر حضور کمرنگ خاورمیانهایها که در اغلب نمایشگاهها به صورتی پر رنگ شرکت میکنند تعجب برانگیز مینمود هر چند برخی از جمله ترکیه در این نمایشگاه حضور داشتند اما امارات غایب بزرگ این نمایشگاه محسوب میشد که انتظار حضور آن میرفت. البته باید اشاره کرد که نماینده امارات در یکی از فرومهای برگزار شده در پاویلون آمریکا تحت عنوان اقتصاد فضایی در جمع پنلیستهای برجسته آمریکایی حضور داشت.
به طور کلی میتوان شرکتکنندگان بخش فضایی نمایشگاه پاریس را به سه دسته اصلی تقسیم کرد هر چند برخی دستههای فرعی از جمله سازمانهای فضایی، نهادهای دولتی و مراکز تحقیقاتی نیز حضور داشتند اما تحت تأثیر شرکتهای تجاری حضور آنها چندان به چشم نمیآمد. این در حالی است که در سایر نمایشگاههای هوافضایی دست کم حضور نهادهای دولتی پررنگتر است.
در رده نخست، شرکتهایی قرار دارند که عمده فعالیت آنها در حوزه ارائه خدمات کاربردی از جمله خدمات سنجشی، مخابراتی و ناوبری است. همچنین شرکتهایی که طراح و سازنده سیستمهای فضایی از جمله ماهوارهها، ایستگاهها و غیره هستند نیز حضوری پر رنگ داشتند و در آخر شرکتهای سازنده قطعات و زیرسامانههای فضایی قرار دارند. در هر سه دسته قدرتمندترین شرکتهای جهان را میشد در نمایشگاه هوافضای پاریس پیدا کرد.