کاوشگر جونو آماده پرواز بر فراز لکه سرخ مشتری
مریم فخیمی: چند روز پس از جشن یک سالگی جونو در مدار مشتری، فضاپیمای ناسا مستقیما بر فراز لکه سرخ مشتری که عظیمترین طوفان گازی در منظومه شمسی است پرواز خواهد کرد.
این طوفان غول پیکر 16 هزار کیلومتری، از سال 1830 رصد شده و احتمالا عمری بیش از 350 سال دارد.
به گفته اسکات بولتون، محقق اصلی پروژه جونو در موسسه تحقیقات جنوبغربی در سن آنتونیو، لکه مرموز و سرخ رنگ مشتری، احتمالا یکی از مشهورترین ویژگیهای این سیاره است. در طول قرنها بر شدت این طوفان در بزرگترین سیاره منظومه شمسی افزوده شده است. اکنون جونو به کمک ابزارهای علمیاش به اعماق این طوفان مرموز نفوذ خواهد کرد تا عمق آن را سنجیده و به سوالات ما درباره فرآیند شکلگیری و عملکرد آن پاسخ دهد.
جمعآوری اطلاعاتی درباره لکه سرخ برزگ مشتری بخشی از ششمین پرواز علمی جونو در میان ابرهای اسرارآمیز مشتری است. پرواز بر فراز این نقطه، دوشنبه 10 ژوئیه/ 19 خردادانجام خواهد شد. ساعت 6:55 عصر (منطقه زمانی اقیانوس آرام | 1:55 بامداد سهشنبه 11 ژوئیه به وقت جهانی)، جونو به حضیض مداری، یعنی نقطهای از نزدیکترین مدار به مرکز مشتری خواهد رسید. در این هنگام در ارتفاع 3500 کیلومتری بر فراز ابرهای مشتری پرواز خواهد کرد. این کاوشگر 11 دقیقه و 33 ثانیه بعد در ارتفاع 9 هزار کیلومتری مستقیما بر بالای لکه سرخ قرار گرفته و توسط 8 ابزار علمی ابرهای سیاره و این لکه را پایش خواهد کرد.این لکه عظیم که به چشم مشتری نیز معروف است، یک طوفان عظیم قدیمی و بسیار بزرگتر از زمین است.
در طول ماموریت جونو، تلسکوپهای بزرگ زمینی نیز به طور مداوم اتمسفر مشتری را برای کمک به مطالعات جونو بررسی خواهند کرد.
ریک نایباکن، مدیر پروژه جونو در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا گفت: “موفقیت این کاوشگر علمی در مشتری، ناشی از تعهد، خلاقیت و تواناییهای فنی تیم ناسا-جونو است.” به گفته وی، هر مدار جدید، جونو را به قلب کمربند تابشی مشتری منتقل میکند، اما مقاومت فضاپیما در برابرطوفانهای الکترونی ساطع شده در اطراف مشتری بسیار بهتر از تصورات بود.
کاوشگر جونو در 5 آگوست 2011، ازپایگاه فضایی کیپ کاناورال، فلوریدا به فضا پرتاب شد.این کاوشگر در طول مأموریت اکتشافی پرهیجانش، دائم بر فراز ابرهای مشتری پرواز و در طی گذرهای نزدیک، شفقهای قطبی و ابرهای مرموز غول گازی منظومه شمسی را مطالعه کرده است. این اطلاعات به دانش ما درباره ساختار پیچیده سیاره، شفقهای قطبی وطوفانهای عظیم قطبی مشتری خواهد افزود.
گفتنی است سهشنبه 13 تیر ساعت 7:30 صبح (منطقه زمانی اقیانوس آرام | 13:30 به وقت جهانی) کاوشگر جونو یک ساله شد. در طی یک سال حضور در مدار مشتری، فضاپیما نزدیک به حدود 114.5 میلیون کیلومتر در مدار این سیاره غول پیکر پرواز کرده است.