همکاری ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تبعات فضایی آن
ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EAEU) در شرف امضای یک قرارداد تجارت آزاد هستند که بر اساس آن تهران تا پایان سال 2017 به این بلوک تجاری مستقر در اطراف شوروی سابق میپیوندد. پیوستن ایران به EAEU احتمالاً منتج به همکاری کشور در فعالیتهای نوظهور فضایی این اتحادیه خواهد شد.
EAEU برای مثال قصد دارد با استفاده از ظرفیتهای فضایی اعضای خود ازجمله روسیه، قرقیزستان، ارمنستان، بلاروس و قزاقستان تا سال 2019 یک ماهوارهٔ سنجشازدور مشترک تولید کند و با پیوستن ایران به این اتحادیه امکان همکاری این کشور در این پروژه وجود خواهد داشت.
تیمور سولیمنوف (Timur Suleimenov) وزیر اقتصاد قزاقستان گفت: «ما باور داریم تا پایان سال در این زمینه به پیشرفت قابلتوجهی خواهیم رسید و انتظار داریم که چارچوب اصلی کار تا آن زمان مشخصشده باشد.»
به گفتهٔ نیکولای کوشناریوف (Nikolai Kushnaryov) رئیس بخش سیاستهای صنعتی این اتحادیه، پروژهٔ سنجشازدور EAEU شامل تأسیس یک شرکت تجاری برای یکپارچهسازی سامانههای زمینی و فضایی و ارائهٔ تصاویر ماهوارهای به مشتریان جهانی است. برای این منظور تصاویر ماهوارهای تهیهشده از طریق یک وبسایت اینترنتی در اختیار مشتریان قرار میگیرند و آنها را قادر به نظارت بر زیرساختها، حملونقل، کشاورزی و احتمالاً کاربردهای امنیتی میکنند.
ایران در حال حاضر برای تولید ماهوارهٔ ملی سنجشازدور (NRSS) خود با تولیدکنندگان روسی ماهواره قراردادهایی امضا کرده است و توافقات فضایی این کشور با قزاقستان اجازهٔ استفاده از پایگاه پرتاب بایکونور را به ایران میدهد.
علاوه بر این گفته میشود که ایران در حال ساخت تعدادی ماهوارهٔ سنجشازدور تجربی شامل ماهوارههای سها و دوستی است که تا پایان سال 2018 به فضا ارسال خواهند شد.
به اعتقاد پایگاه خبری spacewatchme، انعقاد موفق قرارداد تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نفوذ روسیه را در آسیای مرکزی و خاورمیانه به میزان قابلتوجهی افزایش خواهد داد و همچنین جای پای شرکتهای فضایی و ماهوارهسازان روسی را در هر دو منطقه محکم خواهد کرد.