دکتر شیخ مظفر، فضانورد روزهدار مالزی در ایستگاه فضایی بینالمللی
مریم فخیمی: از سال 1985 تا کنون 10 مسلمان از کشورهای مختلف به فضا سفر کردند. شاهزاده سلطان بنسلمان بنعبدالعزیز، فرزند سلمان بنعبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی، اولین فضانورد مسلمان و اولین عربی بود که در سال ۱۹۸۵ با فضاپیمای دیسکاوری آمریکا به دور کرهٔ زمین گشت. انوشه انصاری اولین بانوی مسلمان و اولین گردشگرزن فضایی در سال ۲۰۰۶عازم ایستگاه فضایی بینالمللی شد.
اما اولین مسلمانی که در فضا روزه گرفت شیخ مظفر شکور فضانورد اهل کشور مالزی است. شیخ مظفر شکور فضانورد اهل کشور مالزی است که در۲۷ ژوئیه ۱۹۷۲ میلادی در کوالالامپور متولد شد. وی در مأموریت سایوز TMA-11 به فضا سفر کرد.
شیخ مظفر که جراح ارتوپد و استاد دانشگاه کوالالامپوراست از بین ۱۱ هزار مالزیایی نامزد سفر به فضا، توسط دولت این کشورانتخاب شد.
روزهداری در فضا
از آنجا که سفر شیخ مظفر به فضا با روزهای پایانی ماه مبارک رمضان همزمان بود، شورای ملی اسلامی مالزی اولین کتاب راهنمای جامع برای مسلمانان در فضا را تدوین کرد تا فضانوردان مسلمان در انجام فرائض دینی خود مشکلی نداشته باشند. “راهنمایی برای انجام عبادات اسلامی در ایستگاه فضایی بینالمللی” عنوان این کتاب راهنمای ۱۸صفحهای است. در این کتاب به جزئیات مسائلی چون انجام آیینهای اسلامی در جاذبه کم، پیداکردن مکه قبله مسلمانان در ایستگاه فضایی بینالمللی، وضوگرفتن، نحوه تعیین اوقات نماز و مسائل مربوط به روزه پرداخته شده است. وی اوقات اذان را با محل پرتاب یعنی بایکونور قزاقستان تنظیم میکرد. شیخ مظفر در ۱۳ اکتبر ۲۰۰۷ عید فطر را همراه با دیگر فضانوردان ایستگاه فضایی جشن گرفت.
آغاز سفر
چهارشنبه ۱۰ اکتبر ۲۰۰۷ ساعت ۱۳:۲۲ به وقت جهانی، ناو کیهانی سایوز TMA-11 از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان عازم ایستگاه فضایی بینالمللی شد. پگی ویتسون فضانورد ناسا و یوری مالنچنکو کیهاننورد روسکاسموس همسفران شیخ مظفر بودند.
پس از ۱۱ روزاقامت در فضا، شیخ مظفربا سایوزTMA-10 به زمین بازگشت.
شیخ مظفر ازسفر خود به فضا با عنوان “جهشی بزرگ” برای همه مردم مالزی یاد میکند.
آزمایشهای علمی شیخ مظفر درفضا
شیخ مظفر در طی اقامت ده روزه در فضا، آزمایشهای مربوط به ویژگیها و رشد سلولهای سرطانی کبد، سرطان خون، تبلورپروتئینها و میکروبهای مختلف در فضا را انجام داد.
آزمایش مربوط به سرطان کبد، سلولهای سرطانی خون و رشد میکروبها در تحقیقات پزشکی استفاده شدند، در حالی که آزمایشهای مربوط به تبلور پروتئینها مورد استفاده صنایع محلی بود.
فضانوردان مسلمان
اگرچه شیخ مظفر اولین مسلمانی است که در فضا روزه گرفت اما پیش از او مسلمانان دیگری نیز به فضا سفر کردند.
سلطان بن سلمان بن عبدالعزیز آل سعود شاهزاده عربستان اولین مسلمانی است که در سال ۱۹۸۵به فضا سفر کرد.محمد فارض از سوریه، انوشه انصاری از ایران و فضانوردانی از کشورهای افغانستان، قرقیزستان، آذربایجان و ازبکستان مسلمانانی بودند که عازم فضا شدند.