افزایش دمای میانگین گازهای عالم

محققان بهمنظور درک تاریخچه گرمایی عالم هستی، دمای آن را در طول ۱۰ میلیارد سال گذشته بررسی کردند. بهگفته آنها دمای میانگین گازهای عالم در طول ۱۰ میلیارد سال گذشته بیش از ۱۰ برابر افزایش یافته و دمای آن امروزه در حدود ۲ میلیون درجه سانتیگراد است. این مطالعه بر مبنای تحقیقات جیمز پیبلس (Jim Peebles)، استاد بازنشسته دانشگاه پرینستون (Princeton University) آمریکا، درمورد ساختارهای بزرگ مقیاس عالم میباشد. در این تحقیقات اشاره شده که میزان گرمای گازها نتیجه تغییر ساختارهای بزرگ مقیاس بهدلیل حرکت کهکشانها و خوشههای کهکشانی در طول زمان است.
بر اساس این مطالعه همزمان با تکامل عالم هستی، گرانش، ماده تاریک و گاز موجود در فضا را به درون کهکشانها و خوشههای کهکشانی جذب میکند. این رویداد آنقدر قوی است که گازهای بیشتری تجمیع میشوند و طی برخورد با یکدیگر گرمتر میشوند. محققان برای اندازهگیری تغییرات دمایی عالم هستی، دمای گازهای قسمتهای دوردست فضا را با دمای گازهای نزدیکتر مقایسه کردند. مدت زمان بسیار زیادی طول میکشد تا نور ساطعشده از ستارهها و کهکشانهای دوردست به زمین برسد، بنابراین نگاهکردن به اجسام دوردست همانند نگاه به گذشته آنهاست. در نتیجه مقایسه دمای اجرام دوردست با اجرام نزدیکتر به ما کمک میکند تا تغییرات دمای گازها را در طول زمان بررسی کنیم.
رصد اعماق فضا نشان میدهد که دمای گازها در حال افزایش بوده و این افزایش دما احتمالاً همچنان ادامه خواهد یافت. برایس منارد (Brice Ménard)، استاد دانشگاه جان هاپکینز (Johns Hopkins University) آمریکا، نیز اظهار میکند: «ما دمای گازها را در طول تاریخ عالم هستی اندازهگیری کردیم. با گذر زمان تمام خوشههای کهکشانی گرمتر شدهاند؛ چرا که نیروی گرانشی آنها گازهای بیشتری را به سمتشان کشیده است.»