مشارکت پرثمر ایران در سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه
امیرحسین مجیدیان: در میزگرد بررسی همکاری بینالمللی فضایی در شانزدهمین کنفرانس بین المللی انجمن هوافضای ایران که در دانشکده هوافضای خواجه نصیر برگزار شد، دکتر ابوالقاسم نقاش سرپرست مرکز روابط و همکاریهای بینالمللی سازمان فضایی به شرح فعالیت ایران در سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه (اپسکو APSCO) پرداخت و بیان داشت:” سیاست سازمان فضایی در قبال اپسکو بدینصورت بوده که مراکز و نهادهای مرتبط فضایی در داخل کشور به اپسکو ارتباط داده شود و همکاریهای گسترده و متنوعی با این سازمان شکل بگیرد. یعنی سازمان فضایی ارائهدهندهی پتانسیل فضایی کشور به اپسکو هست و از طریق این ارتباط، پروژههای مختلفی تعریفشده است.”
این استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر ادامه داد:”یکی از موارد موفقی که در سالهای اخیر در تعامل با اپسکو داشتیم، دریافت تصاویر ماهوارهای سیل در شمال کشور بود. این تعامل باعث شد تا تصاویر ماهوارهای را گرفته و بهسرعت به ستاد بحران تحویل داده شد و آنها توانستند بهخوبی از آنها استفاده کنند.”
پروژهی طراحی ماهوارهی دانشجویی اپسکو
ابوالقاسم نقاش همچنین به بیان مزایای دیگر حضور ایران در اپسکو پرداخت و مواردی از قبیل دورههای آموزش مجازی اپسکو،بورسیههای کارشناسی ارشد و دکترا بین کشورهای عضو و تعریف پروژههای دانشجویی را موارد مهم آن برشمرد. دورههای آموزش مجازی با حضور افراد از کشورهای مختلف بهصورت آنلاین برگزار میشود اما به دلیل اختلاف ساعت بین کشورهای عضو سازمان همکاریهای فضایی آسیا و اقیانوسیه ، امکان ارائه این آموزشها بهصورت آفلاین نیز وجود دارد.
وی همچنین به پروژه دانشجویی طراحی ماهواره بانام (student small satellite) اشاره کرد و ضمن آموزشی خواندن این پروژه، اعلام کرد:”دانشگاههای مختلف از اعضا دورهم جمع شده و قصد دارند تا با مشارکت یکدیگر،دو ماهوارهی کیوبست و میکروست را طراحی کرده و بسازند. هزینهی ساخت بر عهدهی اپسکو بوده و دولت چین برای پرتاب رایگان آنها قول مساعد داده است. در این راستا سازمان فضایی با دانشگاههای مختلف کشور جلساتی را برگزار کرده و پروپوزالهایی هم گرفتهشده است.”