کشف ناامیدکننده درباره مریخ؛ سیاره سرخ پوشیده از یخ بوده است!

شواهد متعددی وجود دارد که نشان میدهد مریخ در گذشته سیارهای مرطوب بوده است. اطلاعات جمعآوریشده توسط مدارگردها و مریخنوردها نشانههایی از وجود اقیانوس، ساحل، دریاچه، رودخانه و دشت سیلابی را در سطح این سیاره پیدا کردهاند. این اکتشافات سبب شد تا محققان فرضیه شباهت مریخ به زمین در گذشته را مطرح کرده و آب و هوای آن را گرم، معتدل و بارانی توصیف کنند. اکنون اما محققان دانشگاه بریتیش کلمبیا (University of British Columbia) کانادا با انجام تحقیق جدیدی دریافتند که این فرضیه برای تمام سطح مریخ صدق نمیکند. مطالعه آنها نشان میدهد بخشهایی از سطح این سیاره پوشیده از صفحات یخ و قسمت اعظم آب سطح آن ناشی از ذوب شدن یخچالها بوده است.
پهنه یخی دِوُن (Devon) در کانادا؛ بهگفته محققان مریخ در گذشته بسیار دور احتمالاً چنین شمایلی داشته است
محققان بهکمک هوش مصنوعی شکل درههای مریخ را بررسی کرده و فرآیندهای فرسایشی تشکیلدهنده آنها را شناسایی کردند. آنها به کمک این الگوریتم بیش از ۱۰ هزار دره در سطح مریخ را بررسی کردند و متوجه شدند تعداد بسیار کمی از شبکههای درهای مریخ با الگوهای فرسایش آب سطحی تطابق دارند. بهگفته محققان، بسیاری از شبکههای درهای، کانالهای روانابی (Run-off) را نشان میدهند که زیر پهنههای یخی و حین زهکشی آب شکل گرفتهاند. این فرضیه با فرضیه سرد بودن آب و هوای مریخ بهخاطر فعالیت کمتر خورشید در ۳.۸ میلیارد سال قبل تطابق دارد.
نیمه بالایی تصویر شبکه درهای Maumee مریخ و نیمه پایینی کانالهای یخچالی جزیره Devon کانادا را نشان میدهد. شباهتهای بین این دو منطقه سبب شده تا محققان این فرضیه را مطرح کنند که بیشتر آب سطح مریخ ناشی از ذوب شدن یخچالها (رواناب) بوده است
آنا گراو گالوفر (Anna Grau Galofre)، محقق اصلی و نویسنده مطالعه، میگوید: «مدلسازیهای آب و هوایی نشان میدهند آب و هوای مریخ در گذشته حین شکلگیری شبکههای درهای بسیار سرد بوده است. ما فرضیه شکلگیری کانالها و شبکههای درهای زیر صفحات یخی را مطرح کردیم؛ فرضیهای که تا پیش از این مطرح نشده بود.» در نگاه اول ایده پوشیده بودن قسمت اعظم سطح مریخ از یخ شانس وجود حیات در این سیاره را کاهش میدهد، اما محققان میگویند یخچالهای طبیعی سبب تثبیت آبرسانی شده و ممکن است از جانداران احتمالی در برابر تشعشعات خورشیدی محافظت کرده باشند.