تهیه نقشه سه‌بعدی گاز متان در اتمسفر زمین توسط ناسا+فیلم

0 210

ناسا اخیراً با استفاده از داده‌های ماهواره‌ای و آمارهای ارائه شده توسط کشورهای مختلف در خصوص میزان تولید گاز متان توسط آن‌ها، نقشه‌ای سه‌بعدی از نحوه انتشار این گاز در سراسر جهان تهیه کرده است. برای تهیه این نقشه از مشاهدات ماهواره‌ GOSat (یا Ibuki) متعلق به آژانس کاوش‌های هوافضای ژاپن (JAXA) و همچنین ماهواره سنجشی سنتینل-۵پی (Sentinel-5P) آژانس فضایی اروپا (ESA) بهره گرفته شده است. گفتنی است نام کامل ماهواره ژاپنی، Greenhouse Gases Observing Satellite به‌معنای «ماهواره پایش گازهای گلخانه‌ای» است که مأموریت آن هم فقط مربوط به تهیه اطلاعات از چنین گازهایی است.

اطلاعات مذکور با استفاده از مدل‌سازی رایانه‌ای ادغام شده و در کنار اطلاعات مربوط به تولید طبیعی متان و میزان تجزیه این گاز در اتمسفر زمین قرار گرفته است. سپس این داده‌ها برای توسعه یک مدل آب و هوایی جامع مورد استفاده قرار گرفته تا اثر باد بر حرکت متان در اتمسفر در طول زمان نیز ارزیابی شود و تصویر جامعی از وضعیت این گاز در اتمسفر و آثار آن بر گرمایش زمین در اختیار محققان قرار گیرد.

با استفاده از این نقشه سه‌بعدی مشخص شد حداقل ۶۰ درصد از متان تولیدشده در تالاب‌های زمین مربوط به مناطق گرمسیری است، درحالی که دفن زباله‌ها در مناطق جنوب آسیا عامل افزایش ۱.۵ درصدی متان تولیدشده در هر سال محسوب می‌شود. حدود ۷۰ درصد از متان تولیدشده در مناطق قطبی توسط منابع طبیعی آزاد می‌شود در حالی که وضعیت در آسیای شرقی کاملاً متفاوت بوده و حدود ۸۵ درصد از متان تولید شده در این منطقه، حاصل فعالیت‌های انسانی است.

متان یک گاز گلخانه‌ای بسیار قوی است که به طرق مختلف از جمله در کارخانه‌های صنعتی، فعالیت‌های کشاورزی، عملیات تولید نفت و گاز و همچنین توسط منابع طبیعی مانند تالاب‌ها و پهنه‌های آبی تولید می‌شود. فعالیت‌های انسان در طول زمان، میزان تجمع گاز متان در اتمسفر را افزایش داده و آن را به یکی از عوامل مؤثر بر گرمایش زمین تبدیل کرده است.

به‌گفته محققان ناسا تراکم متان در اتمسفر از انقلاب صنعتی تاکنون به میزان دو برابر افزایش یافته است. مولکول‌های این گاز در مقایسه با دی‌اکسید‌کربن، اثر بیشتری بر به دام افتادن گرما در اتمسفر زمین دارند. بر اساس تخمین ناسا، تجمع گاز متان در اتمسفر تاکنون عامل ۲۰ تا ۳۰ درصد از گرمایش زمین محسوب می‌شود. شایان ذکر است کسب درک صحیح از نحوه تولید و منابع گاز متان برای شناسایی فرصت‌های مدیریت و کنترل گرمایش زمین امری ضروری محسوب می‌شود.

منبع خبرگزاری ایرنا
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=14975
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها