کارگاه آموزشی «فناوری فضایی و کاربردهای آن» برگزار شد

کارگاه آموزشی «فناوری فضایی و کاربردهای آن»، ویژه خبرنگاران و گزارشگران رسانهها، روز یکشنبه ٢٠ مرداد برگزار شد. در این کارگاه آموزشی که در پژوهشگاه فضایی ایران برگزار گردید، مواردی در خصوص آشنایی با مدارهای فضایی، انواع فضاپیماها، کاربرد سنجش از دور و فضا و رسانه مطرح شد.
در بخش اول کارگاه آموزشی فناوری فضایی و کاربردهای آن، مهندس مریم باغبان کندری از متخصصان پژوهشگاه فضایی ایران به ارائهای با موضوع «آشنایی با مدارهای فضایی» پرداخت که هدف آن معرفی مدارهای فضایی پرکاربرد و نحوه حرکت ماهوارهها و فضاپیماها بود.
در این ارائه، پس از طرح تاریخچهای از دلایل بشر برای کنجکاوی در فضا و پی بردن به حرکت اجرام آسمانی و اشاره به قوانین کپلر (Kepler) و نیوتن (Newton) به عنوان اساس فناوری پرتاب ماهواره به فضا، اشکال مختلف حرکت مداری و مسیرهای فضاپیماها مطرح شد. در ادامه، وضعیت سیارات، سیارکها و دنبالهدارها در منظومه شمسی تشریح و مدارهای مهم زمین معرفی شد. همچنین دستهبندی ماهوارهها بر اساس ارتفاع از سطح زمین شامل مدارهای پایین زمین (Low Earth Orbit)، مدارهای میانی زمین (Medium Earth Orbit) و مدارهای بالای زمین (High Earth Orbit) با ذکر مشخصات اصلی و کاربردهای آنها توضیح داده شد. در این ارائه، مدار ژئو نیز که مرز بین مدار میانی زمین و مدار بالای زمین است، مورد بررسی قرار گرفت و به چالشهای حقوقی بینالمللی و ترافیک ماهوارههای آن اشاره شد.
سخنران دیگر این کارگاه آموزشی، مهندس لیلا خلجزاده از محققان پژوهشگاه فضایی ایران در خصوص «آشنایی با فضاپیماها» صحبت کرد. وی در ابتدا، به انواع فضاپیماها، بخشهای اصلی هر فضاپیما و ماموریتهایی که به صورت کلی فضاپیماها در فضا انجام میدهند، پرداخت. در ادامه، درباره انواع ماهوارهها و کاربردهای اساسی آنها توضیحاتی ارائه نمود و این موضوع را که برای هر دسته از کاربردها چه مداری مناسب است برای مخاطبان تشریح کرد. توضیح در خصوص ایستگاههای فضایی، تلسکوپهای فضایی و فضاپیماهای سرنشیندار، بخش دیگری از این ارائه را به خود اختصاص داد. پس از کامل شدن توضیحات درباره فضاپیماهای سرنشیندار با صحبتهایی درمورد فضاپیماهای آپولو (Apollo) و شاتل فضایی (Space Shuttle)، و همینطور توضیحاتی کلی درباره پرتابگرها توسط مهندس خلجزاده، این بخش از کارگاه با طرح و پاسخ به این پرسش که انسان تا کجا در فضا نفوذ کرده است، به پایان رسید.
سومین بخش این کارگاه اختصاص به موضوع کاربردهای سنجش از دور داشت که توسط مهندس فائزه فضلالهی از متخصصان سازمان فضایی ایران مطرح شد. مهندس فضلالهی در این سخنرانی به کاربرد سنجش از دور در پایش زمین، منابع آبی و محصولات کشاورزی پرداخت. وی همچنین با اشاره به سیل اخیر کشور، با ارائه نقشههای مربوط به تشریح نقش دادههای سنجش از دور در مدیریت این واقعه پرداخت.
در چهارمین بخش این کارگاه، آخرین سخنرانی با عنوان «فضا و رسانه» توسط دکتر امید شکوفا، رئیس مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه فضایی ایران، ارائه گردید. در آغاز این سخنرانی، مطالبی در خصوص معیارهای خبررسانی فاخر و حرفهای در حوزه علوم و فناوری فضایی مطرح شد. پس از آن، برخی از ملاحظاتی که باید در تدوین خبرهای فضایی رعایت شود مورد بحث قرار گرفت. در ادامه، نمونههایی از اشکالات رایج در تهیه و نگارش خبرهای مرتبط با حوزه فضا مورد بررسی قرار گرفت. در خاتمه نیز پیشنهاداتی برای آموزش و تقدیر از فعالیتهای اصحاب رسانه در حوزه علوم و فناوری فضایی توسط دکتر شکوفا ارائه شد.
در ادامه تصاویری از برگزاری این کارگاه آموزشی را مشاهده میکنید: