سرنوشت بودجه ی 95 ” برای حفظ نقاط مداری” چه شد؟
در بودجهٔ سال 95 در جهت تحقق مادهٔ 47 از برنامهٔ پنجم توسعه، در طبق ردیف اعتبارات متفرقه بودجه بخش 2-8، مبلغ قابلتوجه ۶ هزار میلیارد ریال برای حفظ نقاط مداری در نظر گرفته شد. هدفی که از سال 92 بهعنوان اولویت نخست بخش فضایی کشور اعلامشده است. از همین رو دکتر محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در رابطه با چگونگی اجرای این بند از بودجه فضایی به پایگاه تحلیلی خبری فضایی ایران اسپاش، اعلام داشت:”حفظ نقاط مداری بدان معناست که ما باید بتوانیم تمامی تلاش خودمان را درروی زمین انجام دهیم تا نقاط مداری از ما گرفته نشود!! در این راستا ما باید فعالیتهایی همچون خریدن ماهواره و ساختن ماهوارهٔ آزمایشی را در دستور کار قرار بدهیم و همینطور روابط و ارتباطات خودمان را با ITU قویتر بکنیم. لذا آنچه در بودجهٔ 95 برای حفظ نقاط مداری گذاشتهشده بود، در این موارد هزینه شده است. چنانکه هم از ماهوارههای داخلی حمایت شد و هم اینکه یک ماهوارهٔ سنجشی خریداری شد.”
در حفظ نقاط مداری کوشا بودهایم
همچنین دکتر محسن بهرامی، رئیس سازمان فضایی کشور در بحث حفظ نقاط مداری بیان داشت:” نقاط مداری ادبیاتی بینالمللی است که همگان تعبیر درستی از آن ندارند، بهگونهای که همه به مالکیت با حصار کشی مشخص، فکر میکنند که صدالبته اینگونه نیست.”
بهرامی تصریح کرد:”کشور دارای چهار نقطهٔ مداری قبل از انقلاب اسلامی بوده است ولی به خاطر اینکه قادر نبودیم در آن زمان در نقاطمان ماهواره قرار دهیم، تعدادی را از دست دادهایم. برای گرفتن دوباره نقاط مداری میبایست دوباره تقاضا داده شود و در کنار آن با کشورهای ذینفع هماهنگی ایجاد کرد. درنهایت پس از گرفتن نقطهٔ مداری، زمانی داده میشود تا ماهواره گذاشته شود. مسلماً اگر گذاشته نشود، دوباره باید این مراحل طی شود. این حقیقت نقطهٔ مداری هست و ما در واقعیت ملکی از دست ندادهایم و سازمان در تلاش بوده تا فرآیند حفظ و گرفتن نقاط مداری انجام شود. هر کشوری که سه سال ماهواره در نقطهٔ مداری خود قرار ندهد، آن نقطهٔ مداری را از دست میدهد“
وی در آخر تأکید کرد:”از دست دادن نقطهٔ مداری، نکتهای جنجالی نیست و لطفاً این موارد را داخل سیاسی بازیهای سیاسی نکنیم. این قضیه برای هر کشوری وجود دارد و برای همه ممکن است، نقطهٔ مداری از بین برود و طبیعتاً آن کشور میبایست برای بازگیری دوباره مراحل را شروع کند