تصویر ماهواره چینی از سمت پنهان ماه

حدود ۶ماه گذشته چین موفق به پرتاب ماهواره کوییکیو (Queqiao) از مرکز پرتاب ماهواره شیچانگ چین (China’s Xichang Satellite Launch Center) بهمنظور بررسی سمت پنهان ماه شد. اکنون یکی از دو میکرو ماهوارههای این ماهواره موفق به ثبت تصویری از سمت پنهان ماه شده است.
ماهواره کوییکیو دوشنبه ۳۱اردیبهشت سال جاری توسط ماهوارهبر مارچ-۴سی (March-4C) و از مرکز پرتاب ماهواره شیچانگ چین، پرتاب گردید.
ماهواره کوییکیو دارای دو میکرو ماهواره به نامهای لانگجیانگ-۱۹ (Longjiang-19) و لانگجیانگ-۲ (Longjiang-2) است. این میکرو ماهوارهها بهمنظور کمک به اخترشناسان در فهم سپیده کیهانی (cosmic dawn) یا آن نقطه پس از انفجار بزرگ که اولین ستارگان و کهکشانها متولدشدهاند، قرار دادهشدهاند.
اکنون پس از گذشت چند ماه از پرتاب این ماهواره، یک تصویر از سمت پنهان ماه که هدف اصلی این مأموریت بود، منتشرشده است.
دانشجویان موسسه فناوری هاربین (Harbin Institute of Technology) استان هِیلونگجیانگ چین، تصاویر سمت پنهان ماه را که از طریق میکرو ماهواره لانگجیانگ-۲ ثبتشده بود منتشر کردند.
گروهی از دانشجویان این دانشگاه در تحقیق و توسعه این ماهواره مشارکت داشتند و موسسه فناوری هاربین اولین دانشگاه در جهان بود که یک ماهواره را به سمت پنهان ماه ارسال کرده بود. به دلیل شرایط پیچیده زمینشناسی، سمت پنهان ماه، همیشه مکان موردعلاقه دانشمندان بوده است.
سمت پنهان ماه
سمت پنهان ماه (far side of the Moon) نیمکرهای از کره ماه است که بهطور دائمی از کره زمین رویگردان است. سمت رو به زمین از کره ماه را سمت پیدای ماه مینامند.
سمت پنهان ماه دارای دهانههای برخوردی فراوانی است ولی دریاوارهای (گروهی از پهنههایی تیرهرنگ سطح کره ماه) کمی دارد. در این سمت از ماه کمتر حوضهای یافت میشود که عمق آن بهاندازهای باشد که اجازه فورانهای آتشفشانی و تشکیل دریاوارها را بدهد به این خاطر، باوجوداینکه دهانههای برخوردی زیادی در هر دو سمت ماه دیده میشود اما تفاوت عمقها باعث شده که دریاوارهای بزرگ بیشتر در سمت پیدای ماه تشکیل شوند. سمت پنهان ماه و سمت تاریک ماه فقط و فقط به هنگامیکه ماه کامل است بر هم منطبق میشوند. هنگامیکه ماه نو است، سمت پیدای ماه بر سمت تاریک ماه منطبق میشود. هر دو سمت پیدا و پنهان ماه تقریباً بهاندازه مساوی نور خورشید را دریافت میکنند.