نصب بالونهای اینترنتی در مناطق مرزی در ایام اربعین
رئیس سازمان فضایی ایران از نصب بالنهای اینترنتی در مرزهای شلمچه، چزابه و مهران خبر داد و گفت: «علاوه بر آن به منظور ایجاد ارتباطات پایدار، خدمات ماهوارهای برای نیروهای امدادی هلال احمر ایجاد خواهد شد.»
مرتضی براری، با اشاره به خیل عظیم پیادهروی اربعین، افزود: «با توجه به اینکه جمعیت زیادی در پیادهروی اربعین در مرزهای ایران و عراق حضور دارند، از این رو ممکن است آنتنهای BTS موجود در منطقه نتواند پاسخگوی نیازهای ارتباطی زائران باشد.»
وی ادامه داد: «از این رو پژوهشگاه فضایی بالنهای اینترنتی را ساخته است که میتواند تا شعاع خاصی سرویسهای مورد نیاز Wi-FI رائران را تامین کند.»
براری با تأکید بر اینکه در پیادهروی اربعین سال جاری نیز قرار است این بالنها در مناطق مرزی میان ایران و عراق نصب شوند، ادامه داد: «این بالنها در مناطق مرزی مانند مهران، شلمچه و چزابه نصب خواهند شد.»
رئیس سازمان فضایی با بیان اینکه این بالنها توسط شرکتهای داخلی و با همکاری پژوهشگاه فضایی طراحی و ساخته شدهاند، ادامه داد: «این دستاورد بیانگر بستر مناسب فضا پایه است؛ چراکه در این خدمت از ظرفیت بالنهای اینترنت شبکه ارتباطی مورد نیاز ایجاد خواهد شد.»
وی همچنین از ایجاد ارتباط ماهوارهای برای نیروهای هلال احمر در ایام اربعین حسینی خبر داد و یادآور شد: «در ایام اربعین از طریق ایران ۱۲۱ارتباط میان هلال احمر و نیروهای امدادی برقرار میشود تا در صورت بروز مشکلی، در ارتباطات نیروهای امدادی خللی وارد نشود.»
براری ادامه داد: «در صورتی که آنتنهای BTS قطع شد، نیروهای امداد میتوانند از طریق ماهواره بیسیم ارتباطات خود را حفظ کنند.»
به گفته وی این خدمات در حوزه امداد پزشکی است که ارتباطات آن از طریق سازمان فضایی برقرار میشود.
پروژه بالن استراتوسفری در دو نوع “مقید” و “نامقید” تعریف میشود. بالونهای “مقید” به صورت محلی و منطقهای و در اماکنی که تجمع زیاد است و یا در مواقع بحران که در آن نقطه امکان فعالسازی سامانههای زمینی مخابراتی وجود نداشته باشد، کاربرد دارد. بالن مقید به صورت مقطعی پرواز کزده و پس از اتمام کار به زمین هدایت میشود. به این ترتیب در هر لحظه امکان بالا فرستادن و مجددا به پایین آوردن بالن مقید وجود دارد.
بالنهای “نامقید” نیز در لایه استراتسفر جو زمین قرار میگیرند.
بالن ساخته شده در کشور از نوع “مقید” و دارای یک محموله مخابراتی است و اینترنت را از نطقهای در فاصله ۲۰ تا ۳۰کیلومتری خود میگیرد و در محدوده خاص مدنظر، خدمات اینترنتی را ارائه میدهد. بالن مقید در ارتفاع پایین و در فاصله بین ۳۰۰ تا ۷۰۰ متری از سطح زمین قرار میگیرد.
در این پروژه یک فرستنده رادیویی در یکی از شهرهای مرزی مانند مهران مستقر و بالن نیز در منطقه مرزی نصب میشود. پهنای باند دریافتی از زیرساخت توسط فرستنده به بالن ارسال خواهد شد و در دایرهای در منطقه پایین دست بالن اینترنت Wi-Fi رایگان و بدون پسورد ارائه میدهد.
در صورت بروز رخدادهای جوی از جمله وزش باد شدید یا رخداد خاص مانند قرار داشتن در مسیر بالگرد، این بالنها به صورت موقت پایین آورده میشود و مجددا در آسمان قرار میگیرد.
این بالن که “سامانه بام ۲” نامیده میشود، از فناوری 4G-LTE برای ارتباط با کاربران استفاده میکند که در آن ضمن افزایش چشمگیر در محدوده پوشش، از حدود یک کیلومتر به ۱۰کیلومتر، تعداد کاربران و نرخ داده قابل انتقال نیز چند برابر شده است.