سهم فضا در تولید ناخالص افزایش می یابد
مرتضی براری با اشاره به اینکه اقتصاد فضا در ۱۰سال گذشته رشد بیش از صد درصد داشته است و متوسط رشد اقتصاد فضا نسبت به متوسط اقتصاد دنیا بسیار بالاتر بوده است، تأکید کرد: «هماکنون فناوری فضایی و اقتصاد مرتبط با آن در جی.دی.پی (GDP) نقشآفرینی میکند. بهنحویکه سهم فضا ۴۵صدم درصد از تولید ناخالص دنیا است و این فنّاوری در حال رشد است. پیشبینی میشود در آینده نزدیک تا چهار درصد و حتی هشت درصد از تولید ناخالص دنیا را بخش فضایی در اختیار بگیرد.»
وی ادامه داد: «هماکنون ۷۵درصد از اقتصاد فضا در دنیا در اختیار بخش خصوصی است و این در حالی است که در کشور ما بخش خصوصی در حوزه فضایی نقشی ندارد. بر این اساس برنامهریزی برای این است که بخش خصوصی نیز در کشور ما در این حوزه سرمایهگذاری کند.»
براری با تأکید بر اینکه کل اقتصاد دنیا و بازار بیگ دیتا (Big Data) از اطلاعات فضایی و دادههای ماهوارهای بهره میبرند، گفت: «برای مثال اینترنت ماهوارهای باهدف گسترش اینترنت در کل دنیا از سوی امریکا ارائهشده است.»
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: «ما نیز باید بازار اقتصاد فضایی در کشورمان را در اولویت بگذاریم. به همین دلیل در اولویت ما داشتن یک ماهواره سنجشی ملی و نیز یک ماهواره بومی است که در اختیار خودمان باشد تا بتوانیم بازار خودمان را در اختیار بگیریم.»
معاون وزیر ارتباطات ادامه داد: «برای مثال در صنعت هوایی نیز به دلیل داشتن هواپیما بازار این خدمات در اختیار و کنترل کشور قرارگرفته است و شاید زیرساختهای هوایی ما آنطور که باید کامل نباشد. در بخش فضا نیز ما علاوه بر ایجاد زیرساختهای فضایی باید ماهوارههای تحت اختیار خودمان داشته باشیم تا بتوانیم در این بازار حرفی بزنیم.»
وی گفت: «یکی از مهمترین پارامترها در بخش فضا، بازار است و توسعه بدون مطالبه کاربرد و خدمات ایجاد نمیشود. این بخش هماکنون در کشور ما حداقلی است و ما در حوزه فضایی تنها توانستهایم زیرساختها را فراهم کنیم.»
رئیس سازمان فضایی ایران تأکید کرد: «برنامهریزی این است که از ظرفیت ماهوارهها بهعنوان زیرساختهای ارائه خدمات و سرویسدهی به مردم استفاده کنیم و بخش خصوصی برای کسبوکارهای این حوزه سرمایهگذاری کنند.»