گوگل مپ برای ماهوارهها طراحی میشود
یک استارتاپ (Startup) راهکار جالبی برای دنیای پرهیاهو و پرترافیک ماهوارهها ابداع کرده و برنامه مسیریابی آنلاینی شبیه به گوگلمپ (Google map) برای این وسایل نقلیه فضایی طراحی کرده است تا از بروز تصادف آنها با زبالههای فضایی جلوگیری کند.
ماهوارههایی که از سالهای اولیه فعالیت انسان در فضا، مأموریت خود را به پایان رساندهاند هنوز هم در فضا سرگرداناند و هرروز نیز با پرتاب ماهوارهها و فضاپیماهای مختلف به فضا تعداد آنها افزایش مییابد. در این راستا، استارتاپ لئولبز (leolabs) قصد دارد تجهیزات و نرمافزارهایی طراحی کند تا شرکتهای ماهوارهای و هوافضا بتوانند با کمک آن مسیر حرکت زبالههای فضایی را ردیابی کنند تا از برخورد آنها با ماهوارهها جلوگیری کنند.
گزارشها حاکی از آن است که دهها هزار زباله در نزدیکی زمین پرواز میکنند که سرعت هرکدام از آنها گاهی سریعتر از شلیک گلوله است و اگر با ماهوارهای برخورد کنند، بیبروبرگرد آن را منهدم خواهند کرد. لئولبز نیز با آگاهی از این آمارها میخواهد زیرساخت تجهیزات و نرمافزاری را فراهم کند تا شرکتها و دولتها با کمک آن کنترل بهتری روی ماهوارهها داشته باشند و آنها را سالم به مقصد برسانند.
مدیرعامل این استارتاپ در این مورد میگوید: «ریسک برخورد ماهوارهها با یکی از این زبالههای سرگردان فضایی ۹۵درصد است و اگر ردیابی نشوند، معلوم نیست که بتوانند به مقصد برسند.»
جالب است که بدانید اخیراً شرکتهای بزرگی چون ایرباس (Airbus) نزدیک به ۱۳میلیون دلار روی این لئولبز سرمایهگذاری کردهاند و این استارتاپ میتواند با کمک این سرمایه نسل بعدی سامانههای خود را علاوه بر تگزاس و آلاسکا، در خارج از آمریکا بسازد.
مدیر این استارتاپ میگوید: «سال آینده سامانههای رادار زمینی آرایه افقی ساخته خواهند شد که اطلاعاتی را برای ردیابی زبالههای فضایی مخابره میکنند.»
به گفته وی، لئولبز نخستین شرکتی است که نسخه گوگل مپ را برای دنیایی فراتر از زمین توسعه میدهد.
لئولبز تخمین میزند که بیش از ۲۵۰هزار زباله فضایی در مدار زمین سرگرداناند که نه قابلردیابی هستند و نه میتوان مانع بروز فاجعه توسط آنها شد.