نوآوردگاه فضایی ایران برگزار میشود
نو آوردگاه فضایی ایران ۱۵ تا ۱۸ مهرماه همزمان با هفته جهانی فضا برگزار میشود و تاریخ پیش رویداد (سرنخ) آن نیز ۲۱ شهریورماه است.
نوآوردگاه (startup) رویدادی آموزشی – عملی است که به کارآفرینان جوان آموزش میدهد که چگونه میتوانند بر پایه ایدههای نوآورانه خود، کسبوکاری راه بی اندازند و آن را توسعه دهند. در این رویداد بهصورت خیلی ساده و قابلفهم، چالشها و مراحل راهاندازی یک کسبوکار جدید در حوزه فناوری و روند توسعه و تجاریسازی یک محصول کاربردی مبتنی بر ایده فناورانه، شبیهسازیشده است.
بر این اساس نوآوردگاه فضایی رویدادی است که حلقه ارتباطی بین صاحبان صنایع، سرمایهگذاران و صاحبان ایده فراهم میکند تا صاحبان ایده، ایدههایشان را به چالش بکشند و از آنها کسبوکار بسازند. در این رویداد سازمان فضایی کمک میکند تا ایدههای خلاقانه در این بخش تحققیافته و کسبوکارهای موفق راهاندازی شود.
همچنین در این رویداد گروهها یاد میگیرند چگونه وارد دنیای کارآفرینی شوند، ایدههایشان را امکانسنجی کنند، مدل کسبوکارشان را طراحی کنند، طرح تجاری کسبوکارشان را تدوین کنند و همه این موارد را چگونه در مقابل سرمایهگذار ارائه دهند.
متقاضیان ابتدا باید در پیش رویداد (سرنخ) که ۲۱ شهریور برگزار میشود، بهصورت تیمی یا انفرادی ثبتنام کنند. پس از برگزاری پیش رویداد، فرصت گروه سازی (و یا تکمیل گروه) و ایدهپردازی تا قبل از رویداد نوآوردگاه وجود دارد تا با آمادگی کامل بهصورت گروه/ ایده در رویداد اصلی حضور پیدا کنند.
مهمترین اهداف و دستاوردهای این برنامه به شرح زیر است:
– بستری برای تعامل با استارتاپ ها بر اساس مدل نوآوری باز برای سازمان فضایی ایران
– راهاندازی کسبوکار نوپا بر مبنای دادههای فضاپایه و فناوریهای توسعهیافته در صنایع فضایی کشور
– شناسایی تیم/ایدههای با پتانسیل بالا و سرمایهگذاری برای توسعه کسبوکارهای نوپا
– برگزاری رویدادهای ایدهپردازی، شبکهسازی و شناسایی فرصتهای کارآفرینی در حوزه فضایی
– استفاده از مربیان توسعه کسبوکار برای هدایت هدفمند ایدههای افراد خلاق
– استفاده از مشاوره درزمینهٔ مای مختلف توسعه محصول، تجاریسازی، حقوقی و مالی و …
– برگزاری چالشهای فناورانه حول فناوریهای منتخب و آماده ورود به بازار
– زمینهسازی برای تأسیس مرکز نوآوری و شتابدهی فضایی زیر نظر سازمان فضایی
سازمان فضایی ایران دراینباره اعلام کرد: «سازمانهای فضایی پیشرو در دنیا مانند ناسا (NASA) و آژانس فضایی اروپا (ESA) نیز طی حرکتی ابتکاری در راستای سیاستهای تجاریسازی نوآوریهای خود اقدام به راهاندازی برنامههای تعامل با استارتاپها کردهاند.»
این برنامهها باهدف تشویق و ترغیب جوانان علاقهمند به کارآفرینی در حوزه فضایی با استفاده از دادههای فضاپایه و فناوریهای توسعهیافته در سازمان فضایی و همکاران تابعه برای توسعه کسبوکارهای نوپای غیر فضایی شروع به کارکرده است.
اصطلاح استارت آپ به گروههای جوان چابک و روبهرشدی اطلاق میشود که با داشتن ایدههای فناورانه به دنبال راهاندازی کسبوکار خصوصی در قالب شرکتهای نوپا هستند.
در مهرومومهای اخیر تصمیمات و سیاستهای کشور در حوزه فضایی و محدود شدن فعالیتهای فضایی به مأموریتهای کلان ملی تعریفشده در اسناد بالادستی، موجب کم رونق شدن بحث فضا و ایجاد حس ناامیدی در فارغالتحصیلان دانشگاهی رشتههای هوافضا و سایر رشتههای فنی مهندسیشده است.
بر این اساس راهاندازی برنامه تعامل با استارت آپها (ISA Startup Program) زیر نظر سازمان فضایی ایران علاوه بر ایجاد تحرک و امید در بین دانشجویان و فارغالتحصیلان این رشته و ایجاد فرصتهای کارآفرینی و اشتغال در بخش خصوصی فضایی کشور، میتواند به تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی و اقتصاد دانشبنیان نیز کمک کند.
خروجی این تعامل میتواند به تأسیس استارتاپها و شرکتهای دانشبنیان نوپا باقابلیت رشد سریع و جذب سرمایه در حوزه فضایی و با مدل کسبوکار و درآمدزایی مناسب برای همکاری با سازمانهای بزرگ و حتی بینالمللی منجر شود.
در این رویداد یکی از شتابدهندههای حوزه فناوریهای های تِک (High Tech) باتجربه چندساله در شناسایی، توانمندسازی و حمایت از کسبوکارهای نوپا، بهعنوان مجری برگزاری رویداد و شتابدهی گروههای برگزیده همراه سازمان فضایی و استارت آپ ها خواهد بود.