استفاده از داده های تصویری ماهواره ای برای کمک به پیش بینی شاخص های اقتصادی
هم اکنون دولت هند در حال کار روی یک پروژه ماهوارهای است که هدف آن مشخص کردن شاخصهای اقتصادی و توسعه با کمک تصاویر ماهوارهای است. با استفاده از این اطلاعات سیاستگذاران میتوانند بر اساس دادههای زمان واقعی (آنی)، راهحلهای ویژهای برای مشکلات بخشهای مختلف مانند بهداشت، آموزش، کشاورزی، بهداشت و اشتغال ارائه کنند.
گفتنی است اکثر سیاستگذاریهای کنونی بر مبنای دادههای سرشماری یک دهه گذشته صورت میگیرد که با تاخیر زیادی در دسترس قرار گرفته و احتمال وجود خطا در آنها زیاد است.
یک مقام ارشد دولتی که در این پروژه مشارکت دارد، به اکونومیک تایمز گفت کمیسیون سیاستگذاری (NITI Aayog یا موسسه ملی تحول هند) در حال برنامهریزی برای همکاری با موسسه فناوری دهلی (IIT-Delhi) در یک پروژه بلندمدت است تا بتوانند روشی برای استفاده از ابزار یادگیری ماشین و بررسی و تجزیه و تحلیل تصاویر ماهوارهای در سطح منطقهای ابداع کنند.
گفتنی است کمیسیون سیاستگذاری (NITI Aayog) اتاق فکر دولت هند است که هدف آن دستیابی به توسعه پایدار و افزایش فدرالیسم تعاونی، با تقویت مشارکت دولت های ایالتی هند در فرآیند سیاست گذاری اقتصادی ایجاد شده است.
این مقام دولتی میگوید: «برخی پژوهشگران کمیسیون سیاستگذاری علاقه دارند اطلاعات بیشتری درباره این کار بدست آورند و با کاربردهای محتمل آن بیشتر آشنا شوند. ما تا کنون همکاری رسمی با کمیسیون سیاستگذاری نداشتیم اما در حال گفت و گو و مذاکره با آنان درباره این جنبهها هستیم، یعنی هم در زمینه پژوهش و هم در زمینه کاربردها.» از دید پروفسور، این فناوری، کاربردهای بسیاری دارد. برای مثال میتوان از این فناوری برای ارزیابی نیاز مناطق مختلف به افزایش سرمایهگذاری در آموزش و پرورش و چگونگی پیشگیری از مقاومتها و هدر رفت منابع و موارد مشابه استفاده کرد.
همچنین از این ابزار میتوان برای شناسایی و معرفی مناطق در خطر استفاده کرد، مناطقی که شیوع بیماریهای مرتبط با منابع آب یا دنگ در آنها شدید است، مناطقی که وضعیت بهداشت و درمان در آنها نامناسب است یا وضعیت مراقبتهای پیش از زایمان و پس از زایمان در آنها مطلوب نیست و باید این وضعیت را بهبود داد و موارد مشابه دیگر. محققان دانشگاه استنفورد از تصاویر ماهوارهای روزانه (همراه با داده های مربوط به نور شب) برای تخمین دقیق میزان مصرف و داراییهای خانوار استفاده کردند. موسسه فناوری دهلی نیز مشابه چنین پژوهشهایی را تکرار کرده است. موسسه فناوری دهلی از تصاویر ماهوارهای حدود ۲۰۰هزار روستاها در پنجاب، هاریانا، اوتار پرادش، بیهار، جارکند و بنگال غربی استفاده میکند تا ابزارهای یادگیری ماشین را توسعه داده و ارزیابی دقیقی از وضعیت اجتماعی و اقتصادی آنها بهدست آورد.