ثبت امواج گرانشی ناشی از برخورد سیاه‌چاله و ستاره نوترونی برای اولین بار

0 784

اخترشناسان برای نخستین بار موفق به ثبت امواج گرانشی ناشی از برخورد یک سیاه‌چاله با یک ستاره نوترونی شدند. با این کشف، سه‌گانه پژوهشگران در کشف امواج گرانشی کامل شد. این رصد توسط تیمی بین المللی از پژوهشگران انجام گرفت که طی آن امواج گرانشی ناشی از برخورد دو جسم عظیم‌الجثه در فاصله ۹۰۰ میلیون سال نوری از زمین به ثبت رسید.

امواج ناشی از این برخورد که S190814bv نامگذاری شده را دو رصدخانه موج گرانشی با تداخل سنج لیزری (LIGO) در ایالات متحده و تداخل سنج ویرگو (Virgo) واقع در ایتالیا، ثبت کردند.

سوزان اسکات (Susan Scott) اخترفیزیکدان از دانشگاه ملی استرالیا در این رابطه می‌گوید: «باید بررسی‌های بیشتری روی داده‌ها و سیگنال انجام می‌دادیم تا کاملا مطمئن شویم که برخورد، ناشی از یک سیاه‌چاله و ستاره نوترونی بوده است؛ بررسی‌های ما تاکنون چنین برخوردی را تأیید کرده‌اند.»

دانشمندان قبلا امواج گرانشی ناشی از برخورد دو ستاره نوترونی با یکدیگر را ثبت کرده بودند

پروفسور اسکات معتقد است با توجه به جرم این اجسام، یکی از آن‌ها سیاه‌چاله و دیگری که جرم کمتری دارد یک ستاره نوترونی بوده است. اگر این جسم ستاره نوترونی نباشد، جسمی ناشناخته است که دانشمندان هنوز موفق به کشف آن نشده‌اند.

امواج گرانشی (Gravitational Waves) پیش از برخورد دو جسم بسیار پرجرم به وجود می‌آیند. این امواج زمانی ایجاد می‌شوند که دو سیاه‌چاله، دو ستاره نوترونی یا یک ستاره نوترونی و یک سیاه‌چاله با یکدیگر برخورد کنند.

در صورتیکه بررسی‌های دانشمندان صحیح باشد و واقعاً یک ستاره نوترونی با یک سیاه‌چاله برخورد کرده باشد، سه‌گانه ثبت امواج گرانشی تکمیل شده است. در خرداد ماه سال ۱۳۹۵ پژوهشگران رصدخانه LIGO امواج گرانشی ناشی از برخورد دو سیاه‌چاله را ثبت کرده بودند.

تیم مذکور همچنین حدود سه ماه پیش، برخورد دو ستاره نوترونی در فاصله ۵۰۰ میلیون سال نوری از زمین را به ثبت رسانده بود. آن‌ها قبلا و پس از یک قرن، نظریه آلبرت انیشتین (Albert Einstein) و وجود امواج گرانشی را تایید کرده بودند.

منبع دیجیاتو
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=13764
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها