تفاوت‌های شگفت‌انگیز بالگردهای مریخی با نمونه‌های زمینی

0 620

محققان در نظر دارند همراه با ارسال کاوشگر مارس ۲۰۲۰ (Mars 2020) برای بررسی و مشاهده هوایی سطح سیاره سرخ از نوعی بالگرد کوچک بدون سرنشین با قابلیت هدایت از راه دور استفاده کنند.
 
مریخ نورد مارس در سال ۲۰۲۰ به فضا پرتاب و بنا بر پیش‌بینی‌ها باید درسال ۲۰۲۱ به سیاره مریخ برسد و هدف از ارسال این مریخ نورد بررسی و یافت نشانه‌هایی از زندگی باستانی در سیاره مریخ است.

بالگرد ناسا ابعادی کوچک دارد، زیرا به دلیل وضعیت خاص و نازک بودن غلظت عنصر‌های موجود در اتمسفر سیاره مریخ امکان ساخت نمونه‌های بزرگ ترو به پرواز در آوردن آنها امکان پذیر نیست.
 
این بالگرد تاکنون چندین بار مورد آزمایش در محل آزمایشگاه پیشرانش جت (Jet Propulsion Laboratory) ناسا قرار گرفته است و دانشمندان امیدوار هستند در آینده بتواند ماموریت خود را به طور کامل درسیاره مریخ انجام دهد. بر روی بالگرد مخصوص پرواز در سیاره مریخ هیچ ابزار خاصی نصب نشده و تنها دارای توان حرکتی و دوربین‌های قابلیت تصویربرداری بسیار دقیق و واضح است.
 
سطح سیاره مریخ مسطح نیست و این سبب شده است تا در طول سال‌ها بسیاری از مریخ‌نورد‌های ناسا، چون فرصت (Opportunity)، اسپیریت (Spirit) و کنجکاوی (Curiosity) و مریخ‌نورد‌های دیگر سازمان‌های فضایی دنیا برای حرکت برسطح سیاره دچار مشکل و دردسر شوند.
 
اکنون جدیدترین مریخ‌نورد مستقر در سیاره مریخ به نام اینسایت (InSight) دارای مشکل برای حفاری درسطح سیاره مریخ به دلیل وجود مناطق نامسطح و وجود سنگ‌های بسیار سخت است.

بالگرد مریخی دارای وزنی معادل با ۱.۸ کیلوگرم است و می‌تواند محدوده وسیعی از سیاره را پرواز کند، شبیه‌سازی‌های پروازی نتیجه‌های اثربخشی در اختیار دانشمندان قرارداده اند، هر چند به گفته محققان فرود موفقیت آمیز مریخ نورد ۲۰۲۰ بر سطح سیاره و به پرواز درآوردن بالگرد از راه دور فرآیندی بسیارپیچیده و دشوار خواهد بود.

اولین بار اواخر ژانویه ۲۰۱۹ تمامی قطعه‌های بالگرد مریخی نصب و آماده آزمایش شبیه‌ساز پرواز شد. با توجه به دمای پایین سطح مریخ، این بالگرد باید قابلیت پرواز در دمای پایین به ویژه در شب‌های مریخ با دمای کمتر از منفی ۹۰ درجه سلیسیوس را داشته باشد.
محل استقرار بالگرد زیر بدنه مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ است و پرواز‌های آزمایشی اولیه ۹۰ ثانیه خواهند بود، کارشناسان پرواز‌های آزمایشی فراوان به مدت بیش از ۷۵ دقیقه پرواز با بالگرد مریخی به انجام رسانده‌اند.

بالگردها در سطح زمین به دلیل ویژگی‌های خاص اتمسفر این کره می‌توانند برای بازه زمانی طولانی پرواز کنند و صد‌ها کیلومتر را بپیمایند، اما در سیاره مریخ به دلیل نازک بودن اتمسفر کره زمین مدت بالگردها برای بازه زمانی طولانی نمی‌توانند به پرواز بپردازند.

در ساخت این بالگرد از بیش از ۱۵۰۰ قطعه منحصر به فرد از جنس فیبرکربن، آلومینیم درجه یک، سیلیکون، مس، فویل و فوم استفاده شده و سیاره مریخ تنها یک درصد چگالی زمین و به این دلیل به پرواز درآوردن بالگرد برفراز آن چالشی جدی پیش روی دانشمندان است.

شبیه‌سازی پرواز بالگرد مریخی دریک محفظه خلا با ابعاد ۷.۶۲ متری انجام شده است، در این محفظه کارشناسان گاز‌های نیتروژن، اکسیژن و سایر گاز‌های موجود درجو مریخ با نسبت‌های معین را وارد کرده‌اند و در انتها اصلی‌ترین ماده موجود در جو سیاره دی اکسید کربن را تزریق کردند.

گرانش مریخ بسیار ضعیف است و دانشمندان باید با راهکار‌هایی تعادل بالگرد در زمان پرواز و فرود را حفظ کنند، مریخ نورد مارس ۲۰۲۰ قرار است به پژوهش در سطح سیاره مریخ بپردازد و نمونه‌هایی جمع آوری کند که در آینده با راهکار‌هایی این نمونه‌ها به زمین بازگردانده و مورد بررسی به وسیله دانشمندان قرار خواهد گرفت.

منبع باشگاه خبرنگاران جوان
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=13217
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها