داستان غم‌انگیز نخستین فضانورد دنیا

0 1,109

چهارم اکتبر ۱۹۵۷میلادی برابر با ١٢مهر ١٣٣٦خورشیدی، یعنی ٦١سال پیش، اتحاد جماهیر شوروی ماهواره اسپوتنیک -١ (Sputnik 1)  را در مدار زمین قرارداد تا عصر فضا آغاز شود. عصر فضا درواقع کنایه از مسابقه‌ای بی‌پایان بین ایالات‌متحده آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی بود که هر یک سعی داشتند پیش و بیش از رقیب، فضای لایتناهی را تحت سیطره خود دربیاورند. کما اینکه ١٢آوریل١٩٦١، اتحاد جماهیر شوروی سرگرد یوری گاگارین (Yuri Gagarin) را با فضاپیمای وستوک -١ (Vostok 1) به‌عنوان نخستین انسان به فضا فرستاد و ایالات‌متحده  ٨‌سال بعد یعنی ٢١ جولای ١٩٦٩، نیل آرمسترانگ را بر سطح کره ماه نشاند. در رقابت فضایی آن سال‌ها بین ابرقدرت‌های شرق و غرب، یک موجود کوچک نیز نقشی بسزا و مهم ایفا کرد؛ سگی به نام لایکا!

انتقاد آمریکا از روس‌های حیوان آزار
شوروی با فرستادن اسپوتنیک-١ به فضا در اکتبر١٩٥٧ ضربه‌ای گیج‌کننده به رقیب خود در آن‌سوی آتلانتیک وارد کرد و سردمداران کرملین بدشان نمی‌آمد تا رقیب منگ از این ضربه است، برگ جدید خود را رو کنند. این برگ جدید فرستادن یک موجود زنده به فضا بود. زیرساخت‌های فنّاورانه در آن زمان فرستادن انسان به خارج از جو را میسر نمی‌کرد، پس کم‌خطرترین و درعین‌حال مؤثرترین کار ممکن فرستادن یک حیوان به فضا بود. نتیجه مدت‌ها تحقیق و پژوهش در سازمان فضایی فدرال شوروی، انتخاب سگی ماده و بدون صاحب به نام لایکا برای انجام این مأموریت بود. نخستین عکس‌العمل آمریکایی‌ها در برابر خبر فرستادن لایکا به فضا انتقاد به بی‌اخلاقی شوروی در برخورد با حیوانات بود! اما روس‌ها که گوششان از اتهامات سابقاً حقوق بشری و اینک حقوق حیوانی آمریکایی‌ها پر بود به این انتقادها توجهی نشان ندادند.  
نخستین موجود زنده‌ خارج‌شده از جو
لایکا درست ٦١سال پیش در سوم نوامبر ١٩٥٧میلادی، سوار بر سفینه اسپوتنیک-٢ زمین را به مقصد فضا ترک کرد. دستگاه‌ها ضربان قلب لایکا را پیش از پرتاب موشک ١٠٣بار در دقیقه و پس از پرتاب بیش از ٢٤٠بار در دقیقه ثبت کردند. حاملی که از پایگاه فضایی بایکونور قزاقستان پرتاب‌شده بود اسپوتنیک-۲  را در مدار زمین قرارداد، اما در فعل‌وانفعالات مربوط به قرارگیری اسپوتنیک در مدار زمین، بخشی از عایق حرارتی سفینه کنده شد و درنتیجه هوای داخل اتاقک رو به گرم شدن گذاشت. بر اساس گزارش‌ها، ٣ساعت بعد از قرار گرفتن لایکا در شرایط بی‌وزنی، ضربان قلب او به حالت عادی بازگشته و او حتی شروع به خوردن آب و غذا کرده بود. درنهایت لایکا پنجمین روز سفر فضایی خود راندید و براثر گرمای شدید داخل اتاقک مرد، هرچند که به‌هرحال دانشمندان روس اسپوتنیک-٢ را برای بازگشت به زمین طراحی نکرده بودند و نهایتاً سرنوشتی بهتر از مرگ در انتظار لایکا نبود.
منبع روزنامه شهروند
با اشتراک گذاری مطلب از اسپاش حمایت کنید
https://espash.ir/?p=11547
مطالب پیشنهادی اسپاش
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها